top of page
  • Robin Waslander

Van foto naar een Headshot voor je LinkedIn Profiel

Bijgewerkt op: 4 jan.

Ik werk voornamelijk met mensen die niet gewent zijn om te poseren, voor de camera staan brengt dan hen dan ook meteen buiten hun ‘comfort zone’ iets wat we allemaal wel in meer of minder mate zullen herkennen niet waar?

Door de jaren heen heb ik mijn belichting steeds verder kunnen verfijnen en afstemmen op zo’n manier dat het gezicht erg mooi en natuurlijk in beeld gebracht kan worden. Dit proces staat niet stil en ik mag gelukkig nog elke dag bijleren van de echte meesters in dit vak zoals Peter Hurley en Joel Grimes.

Het mooie van het Internet is dat er eigenlijk een kennis revolutie aan de gang is, de laatste jaren zie je steeds meer dat de meester 180 graden gedraaid zijn, in plaats van hun ervaring voor hun zelf te houden delen zij nu met hun eigen community.

Wat vroeger geheim was word nu hartelijk en oprecht gedeeld met anderen.

Met die nieuwe gedachtengang mag ik nu ook mijn steentje bij dragen aan deze geweldige revolutie met mijn eigen ervaringen.

Het verschil tussen een foto en een headshot? zit daar een verschil tussen dan?

Ja best wel, ik denk dat ik dit nog het beste kan laten zien aan de hand van een voorbeeld.

Tijdens een groot dansfeest op onze locatie, had ik het geweldige idee om de aanwezige DJ’s een headshot sessie aan te bieden, niet wetende dat die zelfde dj’s rechtreeks van een andere event kwamen om hier te kunnen draaien. De meesten hadden nog geen 2 uur geslapen in de voorgaande 24 uur! En dat heb ik geweten haha les voor de volgende keer lol, waar het op neer kwam was zeer weinig tijd om een sessie te doen en dat er veel mensen op stonden te kijken, dit laatste is ook al niet handig omdat ze de persoon voor de camera steeds (al dan niet) onbewust beïnvloeden.

we beginnen met de Foto.
Het licht is er al, de persoon heeft nog geen enkele coaching gehad en we maken gewoon een foto, je moet ergens beginnen. Ik heb deze foto ook zelf nodig om het licht meer te finetunen op de ogen, dat is dan ook het enige wat ik vraag van de klant ‘of ze recht in de camera willen kijken voor het licht, hierna stel ik mijn lichten opnieuw af.

Laten we beginnen met de transformatie van de klant :)

"Let the Fun begin"

Anders dan bij een portret is dat je bij een Headshot alleen het hoofd hebt om mee te werken, geen context van achtergrond, omgeving of lichaamstaal, geen handen alleen je hoofd.

hier komt nog bij dat alle andere dingen die kunnen afleiden, zoals te opvallende kleding (denk aan Hawaï shirt of druk motiefje) of zelfs sieraden alleen maar afleiden van je doel en dat is een persoonlijke impressie maken.

ik ben me er van bewust dat onze DJ nog steeds sieraden draagt, maar in overleg met haar stelde zij zelf dat het een wezenlijk onderdeel was van haar imago, en dat graag wilde behouden, voor mij hoeft dat niet maar uiteindelijk maken we een beeld van en voor de klant niet waar? En laten we eerlijk zijn regels bestaan niet in de fotografie 🙂

Alleen het hoofd dus, in het kort je wenkbrowen ogen en mond, maken je expressie , je kan nog iets spelen met in welke hoek je het hoofd weergeeft, maar dan heb je het ook wel gehad. Hoe moeilijk kan dat zijn?


“Je perfecte Linkedin Profiel foto”


Eerlijk? niet te doen! Ongelooflijk moeilijk.

Of toch juist niet? Ik daag u uit, pak uw telefoon en draai hem om zodat je zelf het scherm niet kan zien, maak nu gewoon een aantal foto’s van jezelf, de opdracht is om een foto van jezelf te maken waar mee je met 1 beeld laat zien wie je bent en waar je voor staat; je mag/gaat/moet meerder foto’s maken, maar je mag maar 1 foto overhouden die de meeste van onderstaande punten aftikt :


  • zelfvertrouwen

  • vastberaden

  • op je gemak voelen

  • in je comfordzone zijn

  • benaderbaar

  • aardig/vriendelijk

  • interesse tonen

  • openzijn

  • Contact maken met de viewer/ kijker


Ja we gaan hier een beetje streng zijn! Bovenstaande punten allemaal in 1 foto, foto’s die hier niet aan voldoen mogen weg.

Pro tip? Doe dit voor een spiegel zodat je jezelf live kan zien.

Je mag dit ook oefenen zonder meteen een foto te maken hoor, sluit jezelf eens op in de badkamer en GO GO GO!

Let er wel op dat er geen andere dingen in de foto gaan afleiden! alle aandacht dient op je gezicht en uitdrukking te liggen.


Het facebook of instragam smoeltje syndroom


Let op! Ga nou niet meteen je fake glimlach gaan opzetten he!, Niemand geloofd dat, je doet je anders voor dan je normaal bent. Je bent nou eenmaal geen model of acteur (anders stond je nu niet voor de spiegel nietwaar?)


Dus hoe kom je nou van die gemaakt/fake look af?


Ja kan en mag het niet faken, dus wat blijft er over? Je moet het zelf voelen, het echt zijn, het klinkt mischien een beetje gek, maar het is echt niet zo moeilijk als je zelf denkt.

“ Don’t over think it!” Is hier het motto.


Er is maar 1 manier om dit te gaan doen, ga in je hoofd eens terug naar plaatsen, situaties die jou trots of gelukkig lieten zijn of juist naar een moment waarop je met je vrienden een toffe ervaring had en daar gezellig met zijn allen over aan het kletsen was. Het maakt werkelijk niet uit waar dat nou was, op vakantie, in een kroeg of restaurantje, een boswandeling met je partner. Het zijn jou herinneringen niet de mijne, jij bent de baas. 😊

Ga in je hoofd echt terug, sluit je ogen gewoon, ga terug naar die mooie momenten, probeer vooral niet aan je gezicht te denken en dit te forceren, soms help het dat je er over praat hardop, er over verteld.

Doe je ogen weer open, kijk recht in de camera en maak een foto. Herhaal dit gewoon vaak, in mijn studio tijdens een headshot sessie doen we precies hetzelfde alleen help ik je nu hierbij om sneller in die mind-set te komen.


Maak veel foto’s….. ik bedoel VEEL foto’s


Je hebt veel foto’s nodig, ook vele slechte en missers! Als je die niet maakt dan ga je ook niet daar tussenin je hero shots vinden, door juist constant foto’s te maken geef je jezelf opties en durf je jezelf steeds meer los te laten. Alle foto’s die het niet zijn gooi je gewoon in de prullenbak! wat kan je gebeuren? Niks jij bent de baas he?

Als je dit gedaan hebt, dan ligt er nog maar 1 taak op je te wachten en dat is uit al die foto’s jou beste foto kiezen.

Tijdens een gemiddelde headshot sessie in mijn studio maken we in 1 uur tijd gemiddeld 150 foto’s

Die brengen we terug naar 1 foto per kleding of look, de beste foto’s zitten meestal aan het einde van de shoot.

Dit komt omdat je tijd nodig hebt om jezelf te durven zijn, hoe kan het nou zo moeilijk zijn om jezelf te zijn? heb je daar al eens over nagedacht?


“just BE you”


Heb je een foto kunnen kiezen? gebruik die dan vanaf nu voor je Linkedin profiel foto. je gaat er niet alleen jezelf een groot plezier mee doen, maar ook je volgers en of toekomstige klanten. en om heel eerlijk te zijn mij natuurlijk ook! 😂

Ho ja nog even snel het resultaat van onze DJ, die daar zelf ook nogal verbaasd over was. BEN IK DAT?????

Het resultaat een HEADSHOT


Nee dat is je zus, zeg ik nog grappig.

Ik heb een Zalig en heel dankbaar vak en ben nog elke dag blij dat ik dit nu voltijds doen mag. Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen inspireren om zelf eens aan de slag te gaan om je eigen headshot te maken. Ben dan ook heel erg benieuwd hoe jullie het gaan doen in jullie eigen headshot shoot in je badkamer of ergens anders

Laat gerust zien he?

En ik maak meteen even schaamteloos gebruik van de gelegendheid om een aantal mensen te bedanken, zonder deze toppers had ik nooit mijn eigen bedrijf kunnen starten Headshots.be en was dit artikel ook nooit geschreven of gepubliceerd.

Peter Hurley Piet Van den Eynde Michael Humblet Sofie Vermeir

Zonder deze meesters elk in hun eigen vakgebied was dit nooit gebeurd, en ik ben ze daar erg dankbaar voor.

Robin Waslander Headshots fotograaf-

#fotografie #headshots #headshotcrew #linkedintips #ondernemen #ondernemerstips

bottom of page